Dyrt att bygga etanolfabrik

”Visst behövs det en tillverkning av alternativa drivmedel i mellansverige”, säger Aros Lantmän:s ordförande Per Olof af Wåhlberg. Men han menar att en etanolfabrik, som Hebys kommunalråd föreslår, skulle kosta hundratals miljoner kronor att bygga.

Som P4 västmanland rapporterat så vill Hebys kommunalråd Rolf Edlund (c) att Lantmännens silos-anläggningar i Tärnsjö och Heby ska byggas om till att producera alternativa drivmedel - en för rapsolja och en för etanol-tillverkning.

Och en produktion av etanol skulle behövas i mellansverige, enligt Aros Lantmän:s ordförande Per Olof af Wåhlberg.

Men af Wåhlberg påpekar samtidigt att det redan finns planer på en etanolfabrik i Köping, och att man måste räkna med en investeringskostnad på närmare 800 miljoner kronor.

Samtidigt kommer EU på sikt att kräva att 25 procent av allt drivmedel skall vara av annat slag än bensin, och då är etanol ett av de billigaste alternativen.

Idag finns en etanolanläggning i Norrköping.

Rapsolje-alternativet, som också finns med i Rolf Edlunds funderingar, ger inte samma ekonomi, enligt Per-Olof af Wåhlberg.

Idag finns en etanolanläggning i Norrköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista