Åtalad för hot mot brorsdotter

I dag började rättegången i Sala tingsrätt mot den 25-årige västeråsare med irakiskt ursprung som åtalats för att ha hotat sin tonåriga brorsdotter till livet, därför att hennes klädsel - enligt hans åsikt - varit utmanande. Ett stort polispådrag bevakade tingssalen, och målet har av åklagare Carl-Johan Norström beskrivits som ett fall liknande den mördade Fadime Sahindals.
Rättegången började dramatiskt när den tonåriga flickan skulle höras av åklagaren. Farbrodern hade då fått lämna rättssalen på flickans begäran. Flickan verkade skakad redan när hon kom in i rättsalen, och det var när hennes berättelse nått fram till vad som egentligen hände i den bil, där farbroderna ska ha hotat henne till livet med en kniv, som hon började darra i hela kroppen och brast i gråt. Förhandlingarna fick avbrytas, och efter en kort paus fick åklagaren helt enkelt läsa upp vad flickan sagt i polisförhören och hon bekräftade då allt hon tidigare sagt. Det var på försommaren år 2000 som farbrodern kom åkande i sin bil i Sala när han fick syn på en flicka med för honom utmanande kläder. Han säger själv att han hajade till när han insåg att det var hans brorsdotter. Han stannade bilen, och flickan säger att hon kände sig tvingad att hoppa in. Färden gick till en avtagsväg en bit utanför staden, och där blev stämningen hotfull när farbrodern tog upp en kniv som han enligt flickan hölll mot hennes hals, samtidigt som han ska ha sagt ''Jag skulle kunna döda dig här och nu, och ingen skulle veta om det''. Han ska också ha sagt att han skulle mata hunden med hennes kroppsdelar efteråt. Den 25-årige farbrodern, som har sitt ursprung i kurdriska Irak, förnekar att hans avsikt var att hota brorsdottern. Själv säger han att han tog upp kniven för att visa hur försvarslös flickan skulle vara om någon våldtäktsman gav sig på henne, och på så sätt förtydliga varför hennes klädsel - vita byxor där trosorna anades igenom tyget - var olämpliga. Flickan mår, enligt sin advokat Maija-Leena Hellman, mycket dåligt, och yrkar på 70.000 kronor i skadestånd för sveda och värk och kränkning. Den åtalade farbrodern förnekar brott.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".