Försvarsminister Leni Björklund. Foto: Bobbo Lauhage/PRB

Arboga uppvaktar försvarsministern

Under lördagen träffar en delegation från Arboga försvarsminister Leni Björklund för att diskutera hur jobben inom försvarsindustrin i Arboga ska kunna räddas.

Bakgrunden är att 1 400 jobb i Arboga hotas, när cirka hälften av försvarets förband ska bort i samband med riksdagens försvarsbeslut i höst.

Arboga-delegationen tänker också ta upp placeringen av det så kallade superfängelset. Arboga är ett alternativ, enligt kommunchefen Kenneth Dalhberg.

Arboga hoppas på mer pengar till kommunens näringslivscenter, ett center som jobbar med att utveckla näringslivet.

Dessutom vill kommunen helt ta över det flygfält som finns i Arboga. Enligt Kenneth Dalhberg behöver det inte nödvändigtvis användas för flygning - i stället kan det användas av bilindustrin för att testköra bilar.

Men framför allt vill delegationen prata om hur man ska rädda jobben inom försvarsindustrin i Arboga. 1 400 personer riskerar att förlora jobben när försvaret ska spara. De flesta av dem jobbar på företaget Aerotech Telub, som sköter underhållet av försvarets utrustning.

Landshövdingen i Västmanland, Mats Svegfors, deltar också i uppvaktningen av försvarsministern under lördagen.

Försvarsminister Leni Björklund tar under helgen emot delegationer från totalt 13 av landets kommuner.

Trots att det alltså är många kommuner som bevakar sina intressen, så har Arboga hittills känt ett stort stöd från regeringen, säger Kenneth Dahlberg till P4 Västmanland.

Besked om vilka förband regeringen vill lägga ned väntas den 17 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".