Motionärer i Västerås mår bra - på flera sätt

Motion får oss att må bra på flera sätt. Det kommer två studenter vid Mälardalens Högskolas Folkhälsovetenskapliga program fram till i sin C-uppsats om den fysiska aktivitetens betydelse för hälsa och livskvalitet.

Studenterna Helena Andersson och Linda Lövberg har låtit motionärer på Friskis & Svettis i Västerås fylla i en enkät om hur de mår:

- Vi tittade på hur de värderar sitt vardagsliv, hur deras psykiska hälsa var, deras fysiska hälsa och deras livskvalitet. Det visade sig att de tyckte att de mådde bra inom alla områden.

Enligt den C-uppsats de sedan skrev i ämnet mår man bra av att motionera.

Bland annat känner personer som motionerar dagligen sig mindre stressade än de som inte rör på sig. Motionen kan handla om att t ex promenera eller cykla till jobbet, istället för att ta bilen.

Enligt uppsatsen ökar orken av motion - inte bara till att hoppa upp och ner under ett gymnastikpass. Motionärer orkar mera även när det gäller andra saker.

- Man orkar med sitt hem och sin familj, kanske har bättre ork att gå upp för trappor. Det kan vara sådana enkla saker som kan förbättras genom att man har en bättre kondition, menar uppsatsförfattarna Helena Andersson och Linda Lövberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista