Länsmuséet saknar fortsatt lokal

Nästan två år har gått sedan Västerås slott stängde för renovering och Västmanlands läns museum blev utan egen utställningslokal, men fortfarande har ingen ersättningslokal tagits fram i väntan på en ny permanent.

– Det är en resursfråga. Att hyra en lokal kostar ju pengar och vi står ju med lokalkostnader här i slottet redan idag, och då har ju vi sett det som viktigt att vi kan jobba i hela länet, förklarar länsmuséets chef Carl-Magnus Gagge.

Utställningarna är bara en liten del av länsmuséets totala verksamhet. Bara 1 av cirka 40 heltidstjänster är avsatt för dessa. Annars arbetar personal där med att kartlägga och vårda föremål bland annat, men utställningarna är ju en del som syns och i brist på egen lokal och pengar att hyra en tillfällig sådan för åker man istället ut i länet och samarbetar med andra lokalt, berättar Carl-Magnus Gagge.

– Vi dyker upp än här, än där, säger han.

Muséet har bland annat åkt runt med en utställning om vad ungdomar vill kulturminnesmärka.

Samtidigt är frågan var muséets permanenta utställningslokal ska ligga i framtiden. ”Slottet”, sade ordföranden för länsmuséets stiftelse Olof Walldén i P4 Västmanlands nyheter i morse. Renoveringen av slottet väntas vara klar 2006, men att åter öppna utställningslokal där kan bara bli en tillfällig lösning, säger Carl-Magnus Gagge.

Gagge hänvisar till ett beslut som innebär att lokalen bara ska vara i slottet tills man hittat ett fullgott alternativ - en lokal som är helt tillgänglig för allmänheten, ”där man kan få en helhetslösning och ha exempelvis kafé- och restaurang- och butikspersonal gemensamt med andra”, säger han och ser ett intressant alternativ i Kopparlunden.

–  Ja, det är naturligtvis ett jätteintressant område. Det kan ju finnas andra platser och andra miljöer också som har diskuterats i stan, men det som politiskt är gångbart idag som diskuteras är Kopparlunden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".