Arbete med alkolholfrågor granskas

Kommunerna måste bli bättre på att jobba förebyggande när det gäller ungdomar och alkohol, och utnyttja de kunskaper som finns idag. Det menar Gunborg Brännström från socialstyrelsens alkoholkommitté som idag besökte Fagersta.

Socialstyrelsens alkoholkommitté besökte idag Fagersta för att granska kommunens sätt att arbeta förebyggande i alkoholfrågor.

Främst handlar det om att hindra ungdomar från att begå en för tidig alkoholdebut och hur man tar hand om unga som missbrukar alkohol.

Totalt besöker kommittén 30 kommuner runt om i landet. Fagersta är den enda kommun i länet som kommittén besöker.

Länsstyrelsen fanns också på plats för att ge en bild av hur det ser ut i länet när det gäller alkohol och narkotikaarbetet.

Gunborg Brännström från socialstyrelsen konstaterade att det i dag finns en rad metoder som man kan arbeta med men att kommunerna är dåliga på att utvärdera vilka resultat deras insatser ger.

När det gällde Fagersta underströk hon att det fanns mer att göra men att man kommit en bra bit på väg.

Teemu Sulin som är ordförande i socialnämnden välkomnade besöket och sade att man behöver stöd av erfaret folk med ett annat perspektiv för att kunna gå vidare. Vi försöker göra mycket för att förhindra alkoholens utbredning men det är klart att vi inte alltid gör allting rätt. Därför är ett sådant här besök av stor betydelse, säger Teemu Sulin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".