Länsrättsdom ger landstinget rätt mot familjeläkare

Landstingsstyrelsen gjorde rätt när den sa nej till de åtta familjeläkare i länet som ville starta eget för att slippa jobba för vårdbolaget Carema.

Det slår länsrätten fast i en dom.

Carema tog den första juli i år över sex privata vårdcentraler, fyra i Västerås och två i Köping. Men åtta av de femton läkare som jobbade på vårdcentralerna ville inte jobba för det nya vårdbolaget, utan ville istället starta eget.

Det var läkare på Prima och Eriksborgs familjeläkarmottagningar i Västerås och Byjordens familjeläkarmottagning i Köping.

De åberopade en viss bestämmelse i lagen som skulle ge dem rätt till ersättning enligt samma nationella taxa som privatläkare, men en majoritet i landstingsstyrelsen ansåg att läkarnas planer på att starta egna mottagningar stred mot landstingets familjeläkarprogram.

Läkarna överklagade landstingets beslut till länsrätten, men enligt länsrättens dom så gjorde landstinget en korrekt bedömning när de nekade läkarna att starta eget.

För att få bedriva vård måste man ha ett avtal med sjukvårdshuvudmannen, med andra ord med landstinget.

De åtta läkarna har inget avtal och får därför inte starta eget.

- Jag tycker att det är helt rätt att man måste ha ett vårdavtal med sjukvårdshuvudmannen för att få bedriva verksamhet, säger det socialdemokratiska landstingsrådet Glenn Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista