Nattpatrull ska hålla ordning i Kolsva när polisen försvinner

När närpolisen försvinner från Kolsva kommer ortsborna själva att ta över, åtminstone på nätterna; snart kan det bli verklighet med nattpatruller i Kolsva.

Det är Kolsva Företagarföreningen som tagit initiiativet till nattpatrullen, eftersom närpolisen är på väg bort från samhället.

- Det är oerhört allvarligt. Vi har en trygghet när vi har polisen på nära håll, och vi tycker inte att det finns någon anledning att flytta en polis från ett sånt här samhälle som Kolsva, säger Sven-Olof Karlsson, ordförande i Kolsva Företagarförening.

Företagarföreningen kommer att försöka få ledningen för polisen att ändra sitt beslut, och låta polisen vara kvar i Kolsva.

Föreningen kommer att skicka ett brev till polisledningen i slutet av veckan. Man kommer även att trycka på hos kommundelsnämnden för att om möjligt påverka beslutet.

Redan har företagarföreningen fått anmälningar från 50 personer, som säger sig ställa upp som frivilliga i nattpatrullerandet.

Men nattpatruller kan inte på något sätt ersätta polisen, enligt Sven-Olof Karlsson.

- Nej, definitvt inte. För vi får inte göra några ingripande, en nattpatrull kan väl knappast ens tala med ungdomarna om att det är ”läggdags”, säger Sven-Olof Karlsson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista