Dumpade tomatpriser plågar svenska odlare

Den svenska marknaden formligen dränks i billiga tomater från Holland och Polen. Det är efter att Frankrike stäng importen av tomater som överskottet sänds till andra länder däribland Sverige. Som lägst har priset i butik varit nere i tre kronor.

Erik Ahde som driver Norrängens tomatodling i Sala har aldrig varit med om något liknande. Själv behöver han få ut femton kronor kilot i grossistledet för att gå runt men då gör han ingen vinst på tomaterna. I 30 år har han odlat tomater men av de tusentals plantor han under åren drivit upp återstår till nästa säsong endast en satsning på 3 000.

- Jag tror att folk mycket väl skulle kunna betala 25 kronor kilot för tomaterna när man betalar det dubbla för smågodis, säger Erik Ahde. Men kunderna tittar alltför mycket på prislappen och tänker inte på hur tomaterna är odlade, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista