1 av 2
Getrag i Köping. Foto: Patrik Åström/SR
2 av 2
Irene Holm och Mats Larsson på Getrag hoppas på mer jobb. Foto: Hans Andersson/SR Västmanland

Storkoncern tar över Getrag i Köping

1:23 min

En stor affär har just gjorts klar inom fordonsindustrin. Företaget Getrag, som har cirka 700 anställda vid fabriken i Köping, säljer sin axelverksamhet till den brittiska storkoncernen GKN. Vd:n för Getrag i Köping är positiv till ägarbytet och talar om eventuella nyanställningar.

Industrikoncernen GKN köper Getrag för motsvarande nästan 3 miljarder kronor. Förutom fabriken i Köping ingår två anläggningar i USA och utvecklingskontoret i Köln i affären.

Lars Christianssson, vd för Getrag All Wheel Drive i Köping, är positiv till affären och pratar om nyanställningar framöver:

– Det känns jättebra. Jag tror att vi ytterligare kommer att förstärka vår konkurrenskraft och därigenom få nya ordrar och eventuellt kunna anställa ny personal i Köping.

Fabriken i Köping kommer inte att försvinna i storkoncernen GKN, som har över 40 000 anställda i fler än 30 länder. Köping ska till och med få en central position när affären gått i lås.

– Köping kommer att bli All Wheel Drive-centret i Europa i den nya konstellationen med GKN, säger vd Lars Christiansson till P4 Västmanland.

Ägarbytet ska inte betyda att några av de cirka 700 anställda i Köping riskerar att bli av med jobbet.

– Initialt kommer det inte att påverka någonting alls, på villkor så klart att vår konjunktur bibehålls, säger Christiansson.

– Vi kommer att stärka vår position på marknaden genom att vi får tillgång till GKN:s produkter som kompletterar vårt fyrhjulsdriftssystem, så att vi kan leverera ett komplett drivsystem till våra kunder. Genom det borde vi få ytterligare ordrar.

Vd Lars Christiansson är alltså mycket positiv till ägarbytet, och enligt honom är facket också det.

Men affären är inte riktigt klar än: EU:s konkurrensmyndighet ska först ge klartecken. Det kommer troligen att ske i slutet av september, enligt Christiansson.

Beskedet om att Getrag, med ca 700 anställda på fabriken i Köping, får en ny ägare kom helt oväntat för de anställda. Men de hoppas att det kommer att ge flera jobb.

Irene Holm är ordförande för IF Metallklubben på Getrag.

– Jag tror inte de köpt oss för att lägga ner. Vi är ganska ensamma i Europa med vårt drivsystem. Förhoppningsvis får vi mer jobb här i Köping, säger hon.

Hon tror att Köpingsfabriken - som har produktion av slutväxlar och vinkelväxlar till fyrhjuldsrift i bilar - passar bra in i den produktion som den nya ägaren den brittiska koncernen GKN har - dvs produktion av drivlinor, drivsystem.

Medan tyska Getrag producerar växellådor som ju inte längre görs i Köping.

Getrag säger att ägarbytet inte kommer att leda till färre anställda. I stället kommer Köpingsfabriken att få en mera central position i produktionen.

En gång i tiden ägdes fabriken i Köping av Volvo Personvagnar. Sedan 2004 ägs den av Getrag, Dana och Volvo Cars Corporation. Alla tre ägarna säljer sina andelar till den brittiska koncernen.

Reportrar
Elisabeth Adolfsson
Hans Andersson
nyheterna.vstm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista