Nämnd vill stoppa friskola

Stoppa planerna på en friskola i Kumla utanför Sala. Det kräver barn- och utbildningsnämnden.

I sitt yttrande till skolverket sågar nämnden Olympica AB:s ansökan om att få starta friskola och målar upp en rad hotbilder för skolverksamheten inom kommunen och för elever och föräldrar i Kumla.

En friskola i Kumla skulle bli ett hårt slag för Sala kommun. För det första skulle det kommunala bidraget som Olympica räknar med ta hårt på en redan ansträngd budget inom skolan.

Dessutom skulle verksamheten vid Varmsätra skola hotas om friskolan skulle få 70 elever vilket man räknar med.

Men Olympica och Sala kommun räknar på olika sätt. Kommunen anser att en friskola med 70 elever kan räkna med 3,3 miljoner medan Olympica räknar med 4,1 miljoner för att kunna hålla en bra lärartäthet. Men med kommunens sätt att räkna skulle det snarast bli problem för friskolan att hålla sig med så många lärare.

Barn- och utbildningsnämnden påpekar också att eleverna på en eventuell friskola skulle få för få utbildningstimmar enligt den ansökan som Olympica lämnat in till skolverket. Det skulle i sin tur skapa problem när eleverna lämnar friskolan för att fortsätta studera på högstadiet i Sala. Kunskapsnivån måste då ifrågasättas.

Skolskjutsarna är inte heller lösta, påpekar nämnden i sitt yttrande. Det innebär att föräldrarna själva skulle tvingas köra sina barn vilket i sin tur innebär att enbart elever från familjer med bil kan komma i fråga på friskolan i Kumla.

Olympicas planer på att ta över skolbyggnaden i Kumla roar inte heller kommunen. Den ska användas till annat eller säljas, konstateras i yttrandet. I det tolv sidor långa yttrandet finns dessutom ett uttalande från kommunalrådet Carola Gunnarsson med där hon understryker att barn- och utbildningsförvaltningens ekonomi skulle bli ännu sämre om friskolan skulle bli verklighet.

Tjänstemannaförslaget till yttrandet avslutades med att nämnden välkomnar en fortsatt diskussion med Olympicaskolan om alternativ placering av en friskola - men den meningen stoppade nämnden. En markering om att man inte vill ha någon friskola i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".