Fler västeråsungdomar söker hjälp mot missbruk

Allt fler ungdomar söker hjälp hos Iris-verksamheten i  Västerås. Antalet hjälpsökande ungdomar har ökat stadigt sedan starten 1998.

Hittills i år har 84 ungdomar fått hjälp hos Iris-verksamheten. Om den trenden fortsätter kommer över 160 ungdomar att ha fått hjälp när året är slut. Det kan jämföras med 152 ungdomar förra året.

Enligt Camilla Nordberg, socionom och terapeut på Iris-verksamheten, beror ökningen på att samhället blivit allt mer drogliberalt under 90-talet och att allt fler föräldrar upptäckt att det går att få hjälp.

Iris-verksamheten startade som ett projekt 1998, men behovet var så stort att det blev permanent.

Till Camilla Nordberg och hennes kollega Caroline Suurna kommer ungdomar i åldrarna upp till 20 år, som har narkotika- eller alkoholproblem. De flesta går på högstadiet.

Den vanligaste drogen är hasch; ungdomarna köper det för 50 kronor grammet. Men ungdomarna tar även tabletter som de kommer över i hemmet, eller så dricker de alkohol.

Till Iris-verksamheten kommer ungdomarna tillsammans med sina föräldrar. Det första besöket kan vara jobbigt, och det är vanligt med tårar - men också med en känsla av lättnad när man väl erkänt problemet. 

Enligt Camilla Nordberg är den vanligaste förklaringen till att ungdomar börjar med droger att de vill må bra.

Ungdomsåren är jobbiga, många mår dåligt och har mycket funderingar kring livet.

Drogen blir ett sätt att må bra, men i takt med att beroendet ökar mår de sämre och sämre, och till slut mår de aldrig bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista