Fåglar lockar turister till länet

1:41 min

Fågelturismen ökar och nu kommer också besökare till länets fågelsjöar från andra länder. Det är Svartådalen, alltså Västerfärnebo och Fläckebo socknar, som är målet för fågelturisterna i Västmanland.

Västeråsaren Daniel Green driver ett företag i fågelturismbranschen, han var tidigt ute med att se möjligheterna. Men han är förvånad över det stora intresset.

– Jag hade nog inte kunnat föreställa mig att det skulle gå att locka så mycket besökare till Svartådalen och Västmanland med förevändningen att de skulle få se en massa fåglar. Jag hade heller inte förväntat mig att de faktiskt skulle få se de här fåglarna, det är ju inte helt lätt att visa upp fåglar på beställning, säger Daniel Green.

Hur lockar du turisterna?

– Det är mycket det här med skogens fåglar som ugglor, hackspettar, orre och tjäder som inte finns i England.

– Det har också blivit fler och fler olika nationaliteter på våra besökare. Och eftersom utlandsmarknaden är mycket större så kan vi vara väldigt smala där och nischa oss till de som är experter eller de som är väldigt passionerat intresserade. I Sverige riktar vi oss mer till en fågelintresserad allmänhet som inte är experter, säger Daniel Green.

Vilken är den typiska fågelturisten?

– Det är en något äldre person, vi har ju i genomsnitt ungefär 40 procent kvinnor och resten män och åldersmässigt 50+ och något de har gemensamt är att de är väldigt beresta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista