Silos i länet får andra funktioner

En rad av Aros Lantmäns silosanläggningar i Västmanland och Uppland kommer att bli rena omlastningsstationer inom några år. Man slutar helt enkelt att torka den spannmål som lantbrukarna i regionen kommer med.

Istället kommer säden att transporteras vidare till större anläggningar varifrån man sedan kan frakta den vidare. Och då är det de hamnetablerade silosanläggningarna som är mest intressanta att ha kvar. Kruxet är bara att både i Enköping och Västerås så vill kommunerna komma över marken där silosarna står för att kunna bygga sjönära bostäder. Men framtiden för verksamheterna i Tärnsjö, Heby, Tierp, Grillby och Fjärdhundra är osäker eftersom Lantmännen inte vill satsa på att modernisera de slita anläggningarna.

- Spannmålsodlarna blir allt färre men större och då med egna torkanläggningar och behovet av de landbaserade silosanläggningarna blir därmed allt mindre, säger Per-Olof af Wåhlberg som är ordförande för Aros Lantmännen. Men visst kommer en och annan lantbrukare att drabbas av förändringen.

För att möta de svårigheter som kan komma att uppstå kommer Lantmännen att erbjuda sig att hämta skörden redan ute på åkern när skördetröskan gjort sitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista