Stress i Västerås-skolor

Skolorna i Västerås är bra på att hantera mobbning och rasism, men när det gäller elevernas fysiska arbetsmiljö är det sämre. Elevernas vardag präglas av trånga lokaler, för korta raster och luncher där eleverna får kasta i sig maten för att hinna äta lunch i trånga matsalar. Det visar en revisionsrapport som snart kommer att presenteras för politikerna i Västerås.
Revisorn Eva Andersson har kontrollerat om 12 skolor bedriver ett effektivt arbetsmiljöarbete. Hon har besökt tre förskolor, sex grundskolor och tre gymnasier i Västerås. Eva Andersson har intervjuat både lärare och elever, och det hon har kommit fram till är bland annat att skolorna är väl förberedda på att tackla mobbning och rasism. Elever och personal känner sig trygga i skolan. Sämre ställt är det med den fysiska arbetsmiljön. Skolorna lider av lokalbrist, och eleverna efterlyser en plats att gå undan till när de vill vara ifred. Elevernas luncher är ett annat problem. Matsalarna är ofta för små, därför måste eleverna äta snabbt så att alla ska få plats och hinna få sin lunch. Dessutom är rasterna ofta för korta för att eleverna ska hinna gå på toaletten och hämta böckerna till nästa lektion. Eleverna efterlyser också rimliga krav från lärarna. En vecka kan vara full av läxor och prov, medan nästa vecka är lugn. Därför vill eleverna ha en jämnare arbetsfördelning. Lärarna å sin sida beskriver en allt tyngre arbetssituation. De efterlyser mer stöd och feed-back från ledningen för att orka. I rapporten konstateras att lärarna behöver få veta vad som förväntas av dem; vad som är en rimlig arbetsbelastning. De vill veta hur arbetstiden ska fördelas för att de ska hinna med allt. Frågan är nu vad som kommer att hända när rapporten presenteras. Kommer politiker och skolledning att förbättra arbetsmiljön för elever och lärare?
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista