Befuktningsanläggningar stoppas

Svensk dagligvaruhandel går nu ut med rekommendationer till de butiker runt om i landet som har befuktningsanläggningar för frukt och grönt, att omedelbart stänga dem.

Rekommendationen kommer efter att en sådan anläggning på en stormarknad i Umeå kan ha orsakat att en person avlidit, och en insjuknat, i legionärsjukan.

Och idag kom beskedet att ytterligare en person avlidit i legionella, i Lidköping. Sammanlagt nio bekräftade fall har upptäckts i Lidköping och fler misstänks vara sjuka.

Enligt Olle Järnmark, smittskyddsläkare i Västmanland, finns idag inga fall av legionärssjukan i länet som har samband med befuktningsanläggningar.

Men han säger att anläggningarna kan innebära en risk, särskilt för äldre personer som har någon sjukdom sedan tidigare.

Järnmark säger att det i dagens läge inte finns något bevis för att livsmedelsbutikerna är orsaken till legionärssjukan. Han tycker därför att det är att gå för långt att kräva att befuktningsanläggningarna stängs av helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".