Protester i Irsta

Föräldrarna till barn i förskolan i Irsta kräver att Västerås stad gör någonting åt de alltför stora barngrupperna.

Under sommaren fick föräldrarna träffa ansvariga politiker men de gav inga löften om mer resuser.

Men föräldrarna ger sig inte.

- De här barnen kan inte vänta. Det behövs åtgärder nu, säger Monika Wingård, en av föräldrarna till P4 Västmanland.

Föräldrarna i Irsta har tröttnat på de alltför stora barngrupperna i förskolan. Därför startade man i våras ett upprop och krävde att kommunen vidtar åtgärder för att minska grupperna.

Föräldrarna är oroliga för att de stora barngrupperna innebär  kortsiktiga och långsiktiga risker för både barn och personal, bland annat bullerskador och långa sjukskrivningar bland personalen.

I somras träffade föräldrarna politiker som fick mottaga en namninsamling med cirka 200 namnunderskrifter.

Men varken kommunalrådet Åke Hillman eller barn- och ungdomsnämndens ordförande Britt Sandstörm gav några löften. Kommunen har inte råd att utöka lokalerna och skaffa mer personal.

- Det mest osmakliga tyckte vi väl var när Åke Hillman ändå med stolthet i rösten talade om att Västerås kommun hade lyckats med en enorm produktionsökning inom barnomsorgen. Man hade fått ned antalet personal och lyckats öka antalet barn, vilket är hårresande ens att tänka i de banorna när vi pratar om barn och människors hälsa, säger Monika Wingård.

Men föräldrarna i Irsta tänker inte nöja sig med det. Det är många barnfamiljer som flyttar till området och det krävs långsiktiga lösningar anser föräldrarna, och nu tänker man starta ett nytt upprop.

Inte bara föräldrarna utan även barnomsorgspersonalen i Irsta vill att kommunen gör något åt de stora barngrupperna.

- Det är barngrupperna som behöver minskas för att både personal och barn ska må bra, säger förskoleläraren Gunilla Björk, som jobbar i en grupp på 23 barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".