Queertopia-festivalen vill förändra

1:30 min

Idag drar Queertopia igång i Kärrgruvan i Norberg. Festivalen vill ifrågasätta många av de normer som finns i dagens samhälle och bjuder på workshops, seminarier, teater och musik.

Arrangörerna hoppas förstås att det ska komma mycket folk; särskilt människor som inte riktigt är inne på de queer-feministiska tankesätten:

– Vi hoppas att folk som kanske inte har koll på det här kan få komma hit och möta queer för första gången, säger Max Bjuggfält, en av 30-talet arrangörer.

Festivalen vill vara normkritisk, enligt Max Bjuggfält:

– Vi vill ifrågasätta och diskutera vad kategorier som formar våra liv väldigt hårt innebär. Vad innebär ord som man, kvinna, heterosexuell, mörkhyad? Vi vill belysa varför vi har de här begreppen och vad de tillför och hindrar.

Queertopia bjuder på teater, workshops, seminarier, band som spelar och klubbmusik. Artistutbudet skiljer sig åt mot hur det kan se ut på många större och mer etablerade festivaler, menar arrangören Sara Parkman.

– På andra festivaler är nog standardartisten en vit man som är heterosexuell, men vi vet ju alla att världen inte enbart är befolkad av vita män som är heterosexuella och inte har några funktionshinder. Vi måste skapa rum där andra också får plats.

Max Bjuggfält och Sara Parkman är märkbard glada över att förberedelserna fungerat och att festivalen nu drar igång.

– Det är fantastiskt att se hur människor kommer från alla håll och kanter och bara bygger upp festivalen. Det är otroligt kul och fint att få se att det går att göra det här tillsammans, säger Sara Parkman till P4 Västmanland.