1 av 2
Stora, dyra, gamla och oönskade - lokalerna på Wenströmska gymnasiet i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/SR Västmanland
2 av 2
Leif Larsson. Foto: Per Fahlén/SR
Västerås

Skolorna på Wenströmska kan flyttas

1:38 min

Gymnasieskolorna i Wenströmskas lokaler på Vallby i Västerås kan komma att flytta därifrån. Lokalerna är för stora och för gamla och passar inte för skolornas verksamhet, menar kommunens gymnasiechef Leif Larsson.

– Vi har tittat på förutsättningarna för framtiden. Ett av problemen är lokalerna på Wenströmska, som börjar bli gamla. De är till viss del icke ändamålsenliga och sedan finns det ett behov av renovering. Därför har vi föreslagit för Proaros och kommunstyrelsen att vi vill göra något annat i framtiden och hitta mindre och mer centralt belägna lokaler, säger Leif Larsson.

Wenströmska gymnasiet delades förra året upp i flera mindre skolor med yrkesinriktade program, och på kommunen tittar man nu på möjligheterna att flytta skolorna till platser där de kommer närmare yrkeslivet.

Men det måste enligt Leif Larsson inte innebära att de flyttas in till Västerås centrum.

– Framförallt handlar det om att eleverna ska ha det lätt att ta sig till och från skolan och att det finns bra kommunikationer. Centralt är alltid en fördel, men det behöver inte innebära att det måste vara centralt. Det kan också vara så att man ligger där verksamheten ska bedrivas om man tänker på ett yrkesprogram, säger han.

Kommunstyrelsen i Västerås vill se en snabb utredning av möjligheterna att flytta från Wenströmskas lokaler och de vill ha besked senast i november. Det gör att Leif Larsson tror på en snabb flytt från Vallby.

– Det skulle kunna komma ett beslut under hösten om att flytta någon utbildning och att det i så fall sker redan till nästa läsår, säger Leif Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista