Ulrika Spårebo (s). Foto: Sala kommun
Sala

Snabb karriär för ny vice KS-ordförande

"Jag tar en dag i sänder"
1:48 min

En 37-årig småbarnsmamma blir ny vice ordförande i kommunstyrelsen i Sala. Det är socialdemokraten och undersköterskan Ulrika Spårebo som tar över efter Salas Bästas Marcus Andersson som lämnade posten efter bara ett halvår. Ulrika Spårebo har gjort snabb karriär inom kommunpolitiken, men hon vill inte ge besked om hur länge hon stannar på posten som vice ordförande i kommunstyrelsen.

Ulrika Spårebo gick med i socialdemokraterna för bara två och ett halvt år sedan. Hon var engagerad i valet för ett år sedan och har sedan dess haft en plats som ledamot i kommunstyrelsen. Nu blir hon alltså dessutom vice ordförande.

– Ja, det är ganska snabbt jobbat.

Sala kommun styrs av fyra partier, socialdemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet och Salas Bästa. Ulrika Spårebo tycker att det samarbetet fungerar bra och vill fortsätta på inslagen väg.

För egen del titulerar hon sig allmänpolitiker, men det vård och omsorg och personalfrågor som ligger närmast hjärtat, bland annat jämställdhetsfrågor.

Hennes företrädare som vice kommunstyrelseordförande, Marcus Andersson från Salas Bästa, slutade med motiveringen att han är småbarnsförälder och vill satsa sin tid på sin familj, sitt jobb och på annat partiarbete. Ulrika Spårebo bor i Sala med make och tre barn, men jobbar i Sigtuna som bemanningsassistent. Hon tror ändå att hon har mer tid än sin företrädare, eftersom hennes barn är äldre och hennes jobb inte tar lika mycket tid. Men hon vill inte ge något svar på hur länge hon planerar att sitta kvar på posten som vice kommunstyrelseordförande

– Jag har fått förtroendet och tycker att det är jätteroligt så att jag tar en dag i sänder, säger hon till P4 Västmanland.

Formellt väljs Ulrika Spårebo till vice kommunstyrelseordförande av kommunfullmäktige den 29 augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".