Man skickades hem från vårdcentralen - avled

I oktober förra året blev en 39-årig man som sökte vård för hjärtproblem hemskickad av sin familjeläkare på en vårdcentral i Västerås. På natten avled han av hjärtsvikt. Socialstyrelsen konstaterar nu att läkaren gjort fel.

Mannen hade först tagit kontakt med distriktssköterskan för att beställa tid hos familjeläkaren, eftersom han kände sig trött och tagen och hade hjärtklappning.

Dessutom fanns det hjärtsjukdom i släkten; flera manliga släktingar hade avlidit i plötslig hjärtdöd.

39-åringen fick en tid hos läkaren samma dag, men trots att han hade en mycket hög och dessutom oregelbunden puls skickades han hem med pulssänkande medicin och rekommendationen att ”ta det lugnt”.

Att mannen hade hjärtsjukdom i släkten observerades inte av läkaren, trots att det var inskrivet i tidboken.

På natten blev 39-åringen sämre och kom in till akuten, där han avled trots långvariga återupplivningsförsök.

Obduktionen visade att mannen hade en hjärtmuskelinflammation och att han dog av hjärtsvikt.

Socialstyrelsen säger nu att läkarens åtgärd att skicka hem mannen inte är ”förenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet” - och inte heller med gällande rekommendationer.

Socialstyrelsen poängterar att patienten i liknande fall alltid ska sändas till sjukhus, även när patienten inte har hjärtsjukdom och plötslig död i släkten.

Däremot tar man inte formell ställning i ansvarsfrågan. Det gör Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd senare i höst, efter en anmälan från den avlidnes änka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".