Brist på förskollärare i Arboga

I Arboga är det svårt att få tag i förskollärare. Kommunen har nu ute åtta lediga förskollärartjänster. Problemet har funnits i två år, men nu inför hösten är det tydligare än förut.

- Jag tror att Arboga är ett snitt av riket. Det utbildas inte tillräckligt många och desssutom söker sig många förskollärare vidare till lärartjänster inom grundskolan. Det säger Rune Engman, biträdande skolchef i Arboga.

- Vi räcker inte till. Det blir det praktiska som går först, menar Lena Ammesmäki, förskollärare på Laggargården i Arboga.

I Arboga har det varit svårt att få tag i förskollärare i två års tid, man har löst det med att tillsätta till exempel barnskötare som vikarier på förskollärartjänsterna. Och inte heller nu räknar Rune Engman med att man ska tillsätta alla utannonserade tjänster med utbildad personal.

- Det visar sig att det var få som tog examen i vår. Men vi ser framåt och ser att efter jul så kommer det ut fler, och då hoppas vi kunna rekrytera, säger Rune Engman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".