1 av 2
Foto: Patrik Åström/SR.
2 av 2
Ulrika Wahlberg, arbetsförmedlingen i Västerås.
Arbetsförmedlingen

Få flyktingar har fått jobb i Västerås

1:52 min

I Västerås har hittills tre av 55 fått jobb sedan Arbetsförmedlingen tog över huvudansvaret för att hitta jobb åt vuxna flyktingar i slutet av förra året.

Idag ska Arbetsförmedlingen presentera en rapport om hur det gått att hitta jobb åt flyktingar sedan den så kallade etableringsreformen genomfördes i slutet av förra året.

I Västerås har hittills tre av 55 har fått jobb sedan reformen.

Reformen innebar att Arbetsförmedlingen tog över kommunernas huvudansvar för att hitta jobb åt vuxna flyktingar som fått uppehållstillstånd, bland annat med hjälp av något man kallar etableringslotsar.

– Tre kan ju tyckas vara litet, men av de här 55 så har inte alla varit med sedan i december. Några har ju kommit betydligt senare än så, säger Ulrika Wahlberg, sektionschef på arbetsförmedlingen i Västerås. 

Men du ser det inte som ett misslyckande att bara tre av 55 kommit ut i arbete? 

– Nej det gör jag inte. Jag har en god förhoppning om att vi ska kunna vara ett bra stöd för de andra också som inte fått arbete än. 

Det var i slutet av förra året som Arbetsförmedlingen tog över huvudansvaret för vuxna flyktingar som fått uppehållstillstånd. 

I det här ingår en rad åtgärder, en del är upphandling av så kallade etableringslotsar, privata företag och organisationer som ska hjälpa flyktingarna att få arbete. 

Tidigare hade kommunerna ansvaret för vuxna flyktingar med uppehållstillstånd.

I Västerås har 55 personer i den här gruppen flyktingar skrivits in på Arbetsförmedlingen sedan reformen, av dem är det 32 som har en etableringslots. Och hittills har alltså tre personer av de 55 fått arbete. 

Tror du Arbetsförmedlingen kommer att lyckas bättre än kommunerna med att hitta arbeta åt den här gruppen? 

– Arbetsförmedlingen har ju jobbat med arbete bra lång tid. Jag tror vi är rätt personer för det, säger Ulrika Wahlberg.

Hon framhåller att det viktiga är samarbete med bland annat kommunerna, Migrationsverket, Asyl- och integrationshälsan och vuxenutbildning. 

– Och jag tycker att vi här i Västerås har ett bra samarbete, säger Ulrika Wahlberg på Arbetsförmedlingen i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista