Fler tvångsomhändertagna barn

Under förra året tvångsomhändertog socialtjänsten 30 barn i länet enligt lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, efter beslut i länsrätten. Det är mer än dubbelt så många som under förrförra året, då siffran var 14, men socialkonsulent Katarina Pihl på länstyrelsen, socialtjänsternas tillsynsmyndighet, tycker inte att fördubblingen är oroande, för enligt henne går det i vågor - förra året var det en övervikt för omhändertaganden på grund av hemförhållandena enligt LVU paragraf två, andra år kan det vara övervikt för omhändertaganden på grund av det egna beteendet enligt LVU paragraf 3.
LVU används om socialtjänsten inte kommer överens med vårdnadshavaren om en frivillig placering, och då krävs det ett beslut i länsrätten. Förra året omhändertogs i länet alltså 30 barn med stöd av LVU-lagens andra paragraf och barnen placerades antingen i familjehem, släktinghem eller privat behandlingshem. Flest barn, 15 stycken omhändertogs i Västerås men många barn omhändertogs även i Hallstahammar, 11 stycken, i andra länets kommuner omhändertogs antigen bara ett barn eller inga barn alls. De stora skillnaderna förklarar Katarina Pihl så här: ''Det kan ju bero på att man tvångsomhändertar en familj med fyra till fem barn, och det gör ju en väldig skillnad i statistiken'', säger Pihl till P4 Västmanland. När det gäller omhändertaganden av äldre barn, barn mellan 11-20 år, enligt LVU-lagens tredje paragraf, så har antalet tvångsomhändetagendet minskat i länet. Paragraf tre tillämpas i de fall där barnens eget beteende bedöms utgöra fara för deras hälsa och utveckling. Förra året tvångsomhändertogs 19 barn i länet med hjälp av LVU lagens tredje paragraf, år 2000 var antalet 27.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista