Vart tar pengarna vägen i Skinnskatteberg?

Skinnskattebergs kommunala revisorer är inte nådiga i sin kritik av politiker och tjänstemän i kommunen. Bland annat kritiseras kommun-styrelsen för att ha dålig koll på ekonomin, som ständigt visar på underskott.

Revisorerna menar att underlagen till beslut ofta är bristfälliga, och att protokollen från sammanträdena blivit allt sämre under åren  - och ofta innehåller felaktigheter.

Det är i en särskild skrivelse som kompletterar revisionsberättelsen som man går till hårt angrepp på såväl politiker som tjänstemän i Skinnskattebergs kommun.

Bristerna i protokollen från styrelser och nämnder måste bli bättre än vad de är idag, konstaterar revisorerna. De är ju en rättshandling som ska ge invånarna en korrekt bild av hur kommunen styrs, och på vilka grunder man fattar sina beslut. Dessutom är de en grund för framtida forskning.

Det är anmärkningsvärt att protokollen kunnat bli så bristfälliga eftersom de passerar minst tre peroner innan de är färdiga, anser revisorerna.

Det är inte första gången som revisorerna påpekar bristerna i protokollen, men - som man konstaterar - ingen förbättring har skett.

Sedan till kritiken mot kommunens dåliga ekonomi.

Skinnskatteberg har låg belåning jämfört med andra kommuner, och det innebär små kostnader för räntor och amorteringar.

”Vi har dessutom låga kostnader för vägunderhåll eftersom kommunen inte är väghållare, och vi har inga kostnader för stora anläggningar som simhallar och ishallar”, konstaterar revisorerna, och ställer sig frågan om det märks i den övriga verksamheten i form av bättre undervisning i skolan eller hög kvalitet inom äldreomsorgen?

Kommunstyrelsen borde ställa sig frågan varför det är så här, och vart pengarna tar vägen, tycker revisorerna.

”Skärp kostnadskontrollen och kostnadsuppföljningen”, uppmanar man kommunstyrelsen, ”annars förblir de ekonomiska problemen kvar kommande år”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista