Damidrotten missgynnas när kommunala bolag sponsrar

När kommunala bolag i Västerås sponsrar idrott ska killar och tjejer få lika stor del av kakan. Det anser Miljöpartiet som skrivit en motion i frågan - men det mesta pekar på att kommunstyrelsen kommer att rekommendera avslag på motionen.

Miljöpartiets motion ska behandlas av kommunstyrelsen i Västerås under torsdagen.

Miljöpartisten Andreas Porswald menar att tjej- och damidrotten i Västerås missgynnas idag.

- Vi vet ju att tjejers och damers idrott får mindre halltider, mindre resurser, mindre sponsring och mindre mediautrymme. Man borde lyfta damidrotten, säger Andreas Porswald till P4 Västmanland.

Miljöpartiet vill att kommunen genom de s k ägardirektiven -där man säger åt till exempel Mimer och Mälarenergi vad de ska göra - skriver in att de kommunala bolagen i sitt jämställdhetsarbete ska fördela pengarna jämnt när man sponsrar tjejer och killars idrottande.

Mycket pekar på att kommunstyrelsen kommer att föreslå att fulläktige avslår motionen.

Enligt Porswald sänder det tydliga signaler:

- Signalerna är att tjejers idrottande är inte lika mycket värt. Att man inte satsar lika mycket resurser på tjejidrotten som på killars idrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista