Anders Caringer / Foto: Mats Källstig Skylt Salbergaanstalten / Foto: Bertil Ericson / Scanpix. Montage: SR

Pastorn blev utkörd från Salberga

7:19 min

Anders Caringer, som i tre år verkat som fängelsepastor på Salbergaanstalten i Sala, har fått lämna uppdraget med omedelbar verkan. Orsaken är att han lämnat en diktbok med kärleksdikter och en CD-skiva till intagna på fängelset.

Anders Caringer kan bland mycket annat kan titulera sig trubadur, musik- och dramalärare, hälcocoach, pastor och författare. Under många år verkade han i Västerås, men bor nu i Sala.

I tre år har Caringer varit fängelspastor på Salberga-anstalten. Men en diktbok och en cd-ckiva har gjort att han har stängs av från uppdraget. Kriminalvården har förklarat honom icke önskvärd.

Den 23 mars i år fick Anders Caringer lämna Salberga med omedelbar verkan. Orsaken var att han hade lämnat ett häfte med egna kärleksdikter till en intagen som snart skulle friges, och till en annan hade han gett en CD.

Anders Caringer berättar att han blev uppkallad till säkerhetspersonalen som menade att dikthäftet innehöll pornografiska texter och sexanspelningar som inte är lämpliga på ett fängelse. Bland annat hade han på insidan skrivit en hälsning.

Med kärlek från Anders

– För mig är det ett mycket vanligt sätt att formulera sig, men de tyckte det var högst olämpligt, säger Caringer.

Menade de att du tagit någon slags kärlekskontakt?

– Det lät så, men det är naturligtvis långt ifrån sanningen, säger Caringer.

Dikthäftet var tänkt som en avskedsgåva till en intagen som skulle mucka. I all hast kom jag på att jag ville ge någon liten avskedsgåva eftersom vi hade haft mycket kontakt under två års tid. Han skrev egna texter och låtar och vi hade diskuterat mycket hur man formulerar ilska eller kärlek eller vad det nu kan vara, som man vill förmedla med musik.

– Min miss var att jag skulle ha sagt till någon personal att jag skulle ge det här dikthäftet till en intagen. Men den missen är så väldigt lätt att rätta till. Man bara samtalar om vad som hänt så märker man snart att det var inget märkvärdigt alls med det där.

Hur reagerade du när du blev utledd ur fängelset av en vakt och fick lov att boka av möten?

– Jag minns att jag blev helt tyst. Så häpen har jag aldrig varit i hela mitt liv. är det möjligt att man tolka mina handlingar och den här texten på det här sättet? Det var nog tendenser till chockkänsla, säger Anders Caringer.

Men Kriminalvårdens informationschef Anders Annefalk menar att det boken och skivan skulle ha visats upp och godkänts av säkerhetspersonal.

– Vi har vid flera tillfällen haft anledning att påminna Anders Caringer om de säkerhetsregler som gäller inom kriminalvården. Han har inte fölljt dem utan har tidigare och den här gången tagit in föremål som han lämnat till intagna. Det får man inte göra, så enkelt är det, säger informationschef Anders Annerfalk.

Anders Caringer fick gå direkt. Hade det inte räckt med en tillsägelse, en varning?

– Nej, han hade fått en sådan en gång tidigare. I det här fallet reagerade personalen som de skulle göra.

Anders Caringer är besviken och ledsen.

– Det känns märkligt och obehagligt, säger han.

Caringer, som alltså tvingats lämna uppdraget som fängelspastor på Salbergaanstalten efter tre år, förbereder nu en stämningsansökan. Han menar att anstalten har gjort ett fel i själva proceduren, i och med att man inte tagit kontakt och sammanträffat med Anders Caringers arbetsgivare, Pingstkyrkan i Sala.

– Hade man gjort på ett annat sätt hade jag förmodligen haft kvar det jobb som jag älskar, säger Anders Caringer.

Pingstförsamlingen har fullt förtroende för Caringer

Det var Sala Pingstförsamling som var Anders Caringers arbetsgivare när han stängdes av från Salbergaanstalten. Pastor Hanke Joneklav håller med om att Caringer gjort formellt fel när han gav interner sin diktsamling och en CD, men tycker att konsekvenserna är orimliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista