Skatteregler hinder för jämställd sponsring

- Skatteregler gör att kommunala bolag inte i förväg kan bestämma sig för att sponsra dam- och herridrott med exakt samma summor. Det säger Kent Ryberg, socialdemokrat och ordförande i Mälarenergi i Västerås.

Tidigare har vi berättat att miljöpartiet i Västerås vill att kommunala bolag som Mimer och Mälarenergi ska satsa lika mycket pengar på dam och herridrott när det gäller sponsring.

Men enligt Ryberg gör Skatteverkets regler det till en omöjlighet.

När kommunala bolag bestämmer sig för att sponsra en idrottsklubb eller ett lag, upprättas tydliga kontrakt, som visar vad kommunen kan få tillbaka, annars uppfattas sponsringen som bidrag. Det kan handla om hur man ska skylta med företagsnamnet på fotbollsplan, hur stor publik laget måste dra osv.

Och eftersom kvinnliga idrottare ofta drar mindre publik så syns företagets namn mindre och då lönar det sig inte att sponsra. Och då kan Skatteverket också se det hela som bidrag, inte sponsring.

Men även om inte skattereglerna ställde sådana krav, så skulle Kent Ryberg vara emot en 50-50 sponsring av manlig och och kvinnliga idrottsutövare.

- Det räcker för Mälarenergi att följa Västerås stads jämställhetspolicy, säger Kent Ryberg.

Dessutom tycker Ryberg att Mälarenergi redan stöttar många damidrottare, som Irstas handbollsdamer och Kolbäcks vollebybolldamer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista