Dörrknackare lurar äldre

Ett antal människor i länet har den senaste tiden blivit lurade av dörrknackare som säljer brandsläckare. De som luras heter Wallins hemskydd och knackar på hos många äldre.

Det gäller uppenbarligen att se upp för dörrförsäljare som inte verkar vilja annat än lura folk på pengar.

I Västerås och också på andra håll i landet har människor fått påhälsning av försäljare som påstår sig komma från ett företag som heter Wallins Hemskydd.

Och det de vill sälja är brandsläckare. Små nätta saker som man ska kunna ha där hemma om olyckan skulle vara framme.

Problemet är bara att företaget inte finns och brandsläckarna som säljs är alldeles för små för att göra någon nytta om det börjar brinna. Bolaget finns inte registrerat hos Patent- och registreringsverket.

Brandsläckarna som sålts innehåller 1 kilo pulver och det är enligt brandskyddsföreningen Västmanland som vi varit i kontakt med alldeles för lite. Om man inte är särskilt van vid att släcka bränder så räcker inte ett kilo utan man behöver ha en större släckare. De flesta brandsläckare som säljs är på 6 eller 12 kilo.

Vi har flera gånger under de senaste dagarna ringt på det telefonnummer som företaget uppger på sitt kvitto och också lämnat meddelande för att komma i kontakt med någon men helt utan framgång.

Ann-Charlotte Boldrup, är konsumentrådgivare i Västerås dit det kommit in anmälningar om Wallins hemskydd.

- Jag tycker det är rent ut sagt bedrövligt att man lurar folk på det här viset. Knacka på hos äldre och utge sig för att vara försäljare för ett företag som inte finns.

Priset för den här brandsläckaren är 499 kronor och för att man som konsument ska kunna anmäla ett företag till Allmänna Reklamationsnämnden så måste varan man köpt kosta minst 500 kronor. Ann-Charlotte Boldrup tror inte det är en slump att priset i det här fallet ligger en krona under.

- Och företaget går inte heller att kontakta, problemet i det här fallet är att man inte kan göra någonting eftersom man inte vet vem som är motpart, säger Ann-Charlotte Boldrup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".