Loppis poppis bland unga

1:17 min

Samtidigt som vi uppmanas att konsumera mer för att lösa den ekonomiska krisen väljer allt fler att köpa begagnat och gå på loppis - inte minst unga.

– Jag har precis flyttat till eget och då är det mycket enklare att köpa begagnat, på loppisar eller second-hand. Man kan alltid byta ut det senare, säger Leila Sjögren från Sala.

Leila Sjögren köper bland annat kläder, mattor, tavlor och prydnadssaker begagnat. Men större möbler som soffor och sängar vill hon gärna ha nytt.

Arne Karlsen har under många år drivit ett flertal second-handbutiker och loppisar i Västerås och han bekräftar att intresset för loppisar har ökat på sistone.

– Det har blivit mer och mer efterfrågan, särskilt på kvalitetsmöbler från förr. Och det är ungdomar som står för den ökningen. Skulle möblerna vara lite slitna så byter de alltid ut tyget, snyggar upp eller målar om dem. Nu är trenden att unga målar möblerna vita, säger Arna Karlsen.

Designade möbler, som till exempel Carl Malmstensoffor har ökat bland unga som i mer och mer verkar föredra kvalitetsmöbler, säger Arne Karlsen.

Även om priserna på kvalitetsmöbler stigit i takt med större efterfrågan så är de fortfarande billiga, menar Karlsen och jämför med var man får för kvalitet för samma peng om man köper nytt. Han är krass.

– De flesta som tillverkar möbler idag trycker bara ihop ett par spånplattor med lite fanér och så håller de några månader och sedan får man köpa nytt.

Många tycker att det är mer miljövänligt att handla begagnat eller gör det av rent ideologiska skäl.

En som tycker att det här med second-hand-butiker är en bra idé är Västeråsbon Ines Tilling som gärna kombinerar inköp med en fika på en av frivilligorganisationerna loppis i stan.

– Jag vill slå ett slag för det här att vi inte ska ägna oss åt nyproducerat hela tiden. Jag vill hellre att det ska vara återvinning och vi ska ta vara på det som finns istället för att bara slösa och slänga.

Att finansminister Anders Borg uppmanat oss att konsumera mera för att främja den i nuläget skakiga ekonomin ger hon inte mycket för.

– Det är upp till politikerna att bestämma vilken väg vi ska gå. Många har ju insett att vi är inne i en lånepolitik som inte håller. Vi har ju stora problem ute i världen idag, så jag tycker att alla ska tänka efter väldigt noga med vad vi håller på med, säger Ines Tilling.