Rigmor Åkesson (S)

Ingen skiktröntgen i Sala och Fagersta

1:11 min

Möjligheten att göra en datortomografi, alltså en skiktröntgen, försvinner från sjukhusen i Sala och Fagersta. I nästa vecka väntas nämligen landstinget ta beslut om att lägga ned dem.

– De är uttjänta och ger 30 procent mer strålning än de nya datortomografierna som vi har, och det är framförallt en patientsäkerhetsfråga. De skulle egentligen ha utrangerats för cirka två år sedan, med då hade man inte politiskt mod att stänga dem, säger Rigmor Åkesson, socialdemokratiskt landstingsråd i Västmanland.

– En del patienter genomgår många sådana här undersökningar i vissa sjukdomstillstånd och då ska man inte utsätta de för hög strålning.

För att patienter i norra länet ska kunna genomgå en datortomografi-undersökning måste de efter första december i stället vända sig till andra sjukhus.

– I Fagersta och Norberg får man åka till Avesta, om man vill det och de i norra delen av Sala, Rosshyttan, Möklinta får också möjlighet att åka till Avesta om man vill. Annars är det Västerås och Köping som gäller, säger Rigmor Åkesson.

Och enligt henne ska nedläggningen inte betyda att det blir svårare att få en undersökning.

-- Vi kommer att följa det här noggrannt, det ska inte innebära sämre tillgänglighet, för då får man köra öppet kvällar och lördagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista