1 av 5
Bernt-Gunnar och Lilian Bark är mycket nöjda med lägenheten i Karlaskolan Foto: Inga Korsbäck
2 av 5
Alla lägenheter i före detta Karlaskolan har fått balkonger Foto: Inga Korsbäck
3 av 5
Invigning av boendet i Karlaskolan Foto: Inga Korsbäck
4 av 5
Visning av lägenheterna i Karlaskolan Foto: Inga Korsbäck
5 av 5
Slutåkt på räckena i före detta Karlaskolan Foto: Inga Korsbäck
Kungsör

Boende nöjda med Karlaskolan

1:33 min

Efter många om och men så var det igår invigning av boendet i före detta Karlaskolan i Kungsör. Under flera år har det varit en politisk strid om skolans framtid men 2010 började så ombyggnationen och i somras flyttade de första hyresgästerna in i lägenheterna.

Gunvor Lundqvist från Kungsör gillade det hon såg under visningen av Karlaskolan och lägenheterna:

– Det var jättefint och jättefina lägenheter. Jag tycker att de har lyckats bra med det här. Jag tyckte att skolan skulle vara kvar som den var men jag har ändrat åsikt för de har lyckats väldigt bra, fina lägenheter, säger Gunvor Lundqvist.

Gunvor Lundqvist var en av dem som kom för att se vad Kungsörs kommun och ett lokalt byggföretag gjort med den över 100 år gamla skolbyggnaden i rött tegel och utvändigt är inte mycket ändrat men invändigt desto mer.

Väl inne i lägenheterna är skolkänslan borta och Lilian Bark och hennes make Bernt-Gunnar är mycket nöjda med boendet och den kooperativa ägandeformen som det rör sig om:

– Ja vi vet ju att vi betalat en insats och den får vi tillbaka, varken mer eller mindre när vi säljer lägenheten. Så vi kan ju inte tjäna på det och inte förlora heller och det är en viss trygghet idag, säger Lilian Bark.

En halv miljon i insats och en hyra från fem tusen till strax över sju tusen kronor i månaden är vad en lägenhet kostar och om det inte var för det ekonomiska läget så skulle alla lägenheter vara bokade, det tror kommunens tekniska chef Gunnar Karlsson:

– Hade marknaden varit lite bättre så har allt varit uthyrt det är jag övertygad om.

I dagsläget så är fem av totalt femton lägenheter obokade och Gunvor Lundqvist är lite intresserad av boendet:

– Ja det skulle jag visst kunna göra men det är ju det att vi har villa och det är inte gjort i en handvändning i dagens läge att sälja en villa, säger Gunvor Lundqvist.

Det kooperativa boendet och ägandeformen vänder sig framförallt till seniorer som är i färd med att sälja sin villa det säger Gunnar Karlsson. Syftet är att man vill öka rörligheten och ge yngre möjlighet att köpa en villa i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista