Arkivfoto: Karin Markhede/SCANPIX

Stopp för fler patienter på vårdcentral

"Det finns en gräns för hur mycket vi mäktar med"
1:25 min

Snart får inga fler patienter lista sig på Prima familjeläkarmottagning i centrala Västerås. Nästa vecka väntas landstingsstyrelsen godkänna ett temporärt stopp fram till den 29 februari nästa år.

Prima familjeläkarmottagning har själva ansökt om att inte behöva ta emot fler än de cirka 7 000 patienter de redan har. Orsaken är att mottagningen börjar bli för liten för att klara fler patienter.

Oppositionsrådet Torsten Källberg (FP) är kritisk till att den politiska majoriteten vill godkänna ett temporärt listtak:

– Det är djupt olyckligt. Vi har ett fritt vårdval. Att låta en vårdcentral avvisa patienter är absolut fel.

För tre år sedan, när de borgerliga partierna hade majoritet i landstinget tillsammans med Miljöpartiet, infördes närsjukvårdsprogrammet Vårdval Västmanland.

En förändring var att det så kallade listtaket togs bort, alltså att det fanns en gräns för hur många patienter som fick vara listade på en vårdcentral.

Sedan dess har det gjorts flera undantag från regeln, till exempel i januari när Citypraktiken, också i Västerås, beviljades ett temporärt listtak.

Men det är inget misslyckande för Vårdval Västmanland, enligt Torsten Källberg.

– Nej, det är ett misslyckande för den majoritet som har tillträtt. De sätter för lite press på vårdcentralerna, säger han.

Landstingsrådet Kenneth Östberg (S) vill inte heller ha några listtak, men försvarar att man nu inför ett temporärt stopp på Prima Familjeläkarmottagning.

– Det är inte bra om ett utförare får så mycket patienter att man inte klarar kvaliteten. Så det är alltså en avvägning mellan det fria valet och utförarnas möjlighet att lämna en god vård, säger han.

Läkaren Jonas Sjögreen, verksamhetschef på Prima familjeläkarmottagning, vill tvärtemot de båda politikerna att det ska finnas en gräns för antalet listade patienter.

– För oss är det självklart att det finns en gräns för hur mycket vi mäktar med, hur många nyrekryteringar vi kan göra och hur stora  lokaler vi har, säger Jonas Sjögreen till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".