"Soft Air Guns"

Rektorn berättar om 15-åringens hot och vapen

Nu berättar rektorn för högstadiet på Tillbergaskolan, Olle Berglund, om gårdagens händelse. Flera polis-patruller ryckte då ut till skolan och grep en 15-årig pojke som hade med sig en ”soft air gun”.

Pojken var inblandad i ett bråk på skolan och en hotbild hade uppstått mot en annan elev, berättar Olle Berglund, rektor för högstadiet på Tillbergaskolan.

Skolpersonal ringde då till Berglund, som var på ett sammanträde, och han åkte till skolan. Han såg 15-åringen utanför skolan, och bad honom hålla sig därifrån en stund tills man fått reda ut det hela.

- Då blir han arg, helt enkelt, och aggressiv, och faller ut emot mig. Sedan försvinner han ifrån skolan, ut vid några tillfällen.

- Sista gången när han kom in på skolan igen - jag var inte med då, utan jag befann mig inne på mitt rum - då upptäckte man att han hade ett vapen med sig.

- Det är ju väldigt allvarligt, så vi kallade på polis direkt, och de kom ut med stor styrka, säger Olle Berglund till P4 Västmanland.

- Jag blev förvånad när jag såg att det var så många som kom. Samtidigt så förstår jag allvaret i händelsen. Det är ju en väldigt otäck upplevelse; både för oss som personal och för elever på skolan.

Vapnet visade sig vara en s k soft air gun - ett vapen som inte är farligt i sig, men som ser ut som ett riktigt vapen.

Olle Berglund såg vapnet först efter det att polisen hade hämtat pojken.

- Jag hade inte tron att det var ett riktigt vapen, utan att det var någonting av den här typen. Samtidigt så kände jag ju oro för att det kunde vara ett riktigt vapen. Och det betyder ju också att vi måste ta det på fullt allvar, säger Olle Berglund till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista