Arkivfoto: Erik G Svensson/PRB

Ny central ska dirigera ambulanser bättre

En digital karta ska ge full kontroll på var alla 125 ambulanser finns i de fyra landstingen i Dalarna, Gävleborg, Uppsala och Västmanland. På så sätt ska fler få rätt hjälp snabbare.

Under våren 2005 kommer ett nytt och unikt samarbete att vara i full gång mellan de fyra landstingen i Västmanland, Dalarna, Gävleborg och Uppsala.

Samarbetet ska förändra ambulanssjukvården så att fler får rätt hjälp snabbt.

Det hela bygger på att de fyra länen startar en gemensam SOS-central, utöver de som redan finns i varje län. Den gemensamma centralen kommer att finnas i Falun.

- En digital karta ska ge operatörerna full kontroll på var alla 125 ambulanser i de olika länen finns, berättar Lars Engerström, chefsläkare på SOS i Falun.

Men det är inte bara den gemensamma SOS-centralen som kommer att finnas i Falun. Sjuksköterskor från akutmottagningen på Falu lasarett kommer att jobba tillsammans SOS-personalen för att ge bra råd till ambulanspersonalen när de är ute. Sköterskorna kommer att fungera som rådgivare för alla fyra länen.

Anledningen till att det blev just Falun som tar hand om rådgivningen är att sjuksköterskorna i Falun i många år har jobbat både med telefonrådgivning och som sköterskor på akutmottagningen.

Agneta Göransson, chef på akuten på Falu lasarett, tycker att det här är en stor fördel, eftersom de här sköterskorna hela tiden har kontakt med sjuka människor i sitt praktiska arbete på akuten, och inte bara i telefon. Hon är mycket nöjd med att Falu lasarett fick det här uppdraget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".