Medborgarna tvingar Västerås anställa ny jurist

Västerås stad anställer nu ytterligare en stadsjurist. Det betyder att det blir tre jurister i stället för som i dag två.

En orsak är att allt fler medborgare överklagar ärenden, framför allt när det gäller offentlig upphandling, enligt Marianne Bergendahl, avdelningschef på Västerås stad.

- Allt eftersom tiden har gått överklagar allt fler av dem som inte vinner upphandlingen. Och det gäller att ha väldigt bra koll på alla regler, säger hon.

Ett exempel på en upphandling som överklagades var för ett par år sen, när Västerås stad stämdes av Friskvårdsföretaget Feelgood. Det handlade då om en upphandling av företagshäsovård och friskvård.

En annan uppgift som tar mycket tid är att hålla ordning på Västerås stads register.

Den nya juristen tillträder den 20 september och då blir det alltså tre jurister i stället för två. Kanske kan man se det som en del i samhällsutvecklingen, att folk idag är mer noga med att kräva sin rätt.

- Kanske är det så, att det är en långsiktig utveckling, och att de är allt mer noga att hålla ögonen på oss inom kommunen, att vi gör rätt, säger Marianne Bergendahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista