Ojämställt i politiken

Jämställdheten i de politiska församlingarna i länet är fortfarande dålig på många håll. Det framgår av en rapport från länsttyrelsen som kommer senare i höst.

När det gäller kommunstyrelserna till exempel, är det fler män än kvinnor i samtliga elva kommuner i länet. Lägst andel har Arboga, där bara tre av tretton ledamöter är kvinnor.

- Det är dåligt, här får vi väl hoppas att kvinnorna tar ett kliv fram. Det är svårt att rekrytera kvinnor, tyvärr väger traditionen tungt och kvinnor tar ofta ett större ansvar för hem och barn, säger socialdemokratiska ledamoten Kjell Söderström.

Efter förra valet var det faktiskt något fler kvinnor, men en annan del av problemet är att de flesta avhopp som sker är från kvinnor, så var fallet till exempel i Arboga.

Men några patentlösningar för att det ska se bättre ut finns inte.

- Kanske ska man titta på förutsättningarna för de här politiska uppdragen. Ger vi verkligen rätt förutsättningar för att kunna kombinera jobb och familj med politiska uppdrag, säger Kjell Söderström.

Andel kvinnor i kommunstyrelserna:

Arboga 23.1%

Heby 27.3%

Fagersta 27.3%

Surahammar 33.3%

Hallstahammar 36.4%

Kungsör 36.4%

Sala 38.5%

Skinnskatteberg 45.5%

Norberg 45.5%

Köping 46.2%

Västerås 46.2%

Källa: Länsstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista