"Kritiken mot Ryanair är falsk"

Nu slår det irländska lågprisflygbolaget Ryanair tillbaka mot de senaste veckornas kritik mot bolagets löner, arbetsvillkor och säkerhetsarbete.

Bolaget kallade till en hastig presskonferens i Stockholm i förmiddags, där vd:n Michael O’Leary tillbakavisade kritiken.

- Ryanair har utsatts för flera osanna och falska påståenden de senaste veckorna i Skandinavien. Eftersom de flesta påståenden var osanna valde vi att ignorera dem, eftersom vi räknade med att de skulle försvinna. Nu har det inte blivit så, säger Michael O’Leary, vd på Ryanair.

Ryanair trodde att stormen kring bolaget skulle blåsa över, men droppen var en kritisk artikel i DN i förra veckan som rapporterade om bristande säkerhet.

Därför valde Michael O’Leary att flyga till Stockholm och kalla till presskonferens.

Ryanair hävdar i sitt skrivna svar på anklagelserna från facket och andra kritiker att bolaget har en tjugo års felfri säkerhetshistoria. Inga rapporter visar att besättningen är stressad, tar genvägar eller struntar i inflygningsvägar till flygplatserna, står det att läsa i svaret.

HTF, facket i Sverige, har inga medlemmar på Ryanair. De svenskar som jobbar på Ryanair har enskilda avtal direkt med bolaget. Enligt bolagets vd tjänar Ryanairs anställda bättre än i många andra bolag. Lönen är 16 700-18 200 kronor i månaden, och arbetstiden är i snitt 7-8 timmar, hävdar Michael O’Leary.

Facket HTF säger att lönen är 13 500 kronor i månaden och att arbetstiden är upp till 12 timmar, sex dagar i veckan.

Är det omöjligt att kombinera bra arbetsvillkor, hög lön och kollektivavtal?

- Frågan bör ställas till våra anställda: Vill du ha högre lön utan kollektivavtal eller vill du ha ett kollektivavtal? Det är upp till dem att ta det beslutet, säger Ryanairs vd, Michael O’Leary.

(Reporter: Ekots Brita-Lena Ekström)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".