Massiva protester mot höjd dieselskatt

Regeringens överenskommelse med miljöpartiet om att höja skatten på bensin och diesel har upprört många känslor.

Idag har bönder och skogsägare från Mälardalen demonstrerat i Stockholm mot höjningen och istället krävt en sänkning med två kronor.

Västmanlands två vänsterpartistiska kommunalråd, Stig Henriksson i Fagersta och Kent Persson i Norberg kräver nu att deras förhandlingsdelegation ska säga nej till höjningen även om det skulle hota samarbetet med regeringen i fortsättningen.

Stig Henriksson kan visserligen se en höjning av skatten i de regioner där alternativa färdmedel finns men inte ute i glesbygden där miljöeffekterna inte går att jämföra med de problem som skulle drabba befolkningen.

Centerns riksdagsman på Västmanlandsbänken, Jörgen Johansson, kallar överenskommelsen för en skymf mot de boende på landsbygden och anser att nu har statsminister Göran Persson ännu en gång visat sin oförståelse för att alla bygder ska ha rätt att leva. Skattepolitiken på drivmedelsområdet har fullständigt urartat säger han i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".