Sjukgymnaster stämmer Landstinget Västmanland

Landstinget Västmanland är i blåsväder igen; man vill ta ifrån företagsläkarna rätten att remittera patienter till legitimerade sjukgymnaster. Nu ska tingsrätten avgöra frågan.

Två sjukgymnaster i Västerås stämmer nu Landstinget Västmanland. Bakgrunden är att landstinget vill ta ifrån företagsläkarna rätten att remittera patienter till legitimerade sjukgymnaster.

- Vi privata sjukgymnaster har en laglig rätt att ta emot de här patienterna så länge de har en remiss. Och vi menar att landstinget inte kan göra på det här sättet - att plötsligt begränsa de här patienterna, säger P-O Glenne, en av sjukgymnasterna som har stämt Landstinget Västmanland.

Stämningen är ett försök att hindra bestämmelsen att träda i kraft den 1 oktober, som landstinget har beslutat.

Bakgrunden till landstingets beslut var den nya lag som säger att företagshälsovård inte längre ska finansieras med skattemedel.

Men beslutet får orimliga följder, enligt P-O Glenne:

- Jag tror att många patienter får svårare att få till stånd en rehabilitering, och i längden blir det samhällsekonomiskt dyrt med fler förtidspensioner, säger Glenne till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".