''Staten borde ta ökat ansvar''

Staten borde ta ett större ansvar, säger socialchefen i Skinnskatteberg Per Österberg om kostnaderna för vård i länet av ett totalt ett 30-tal unga på behandlingshem, kostnader som är en viktig anledning till att socialbudgeten i alla kommuner utom Surahammar förra året gick back med mellan en och sju miljoner kr. En enda plats på behandlingshem kan kosta över 1 miljon kr.
''Om de här kostnaderna för behandlingshem bibehålls eller fortsätter stiga innebär det naturligtvis att annan kommunal verksamhet får stryka på foten, om man ser det långsiktigt. Kortsiktigt klarar kommunen naturligtvis av det här med i grunden den goda ekonomi som ändå finns i Skinnskatteberg'', säger Per Österberg. Österberg säger också att ''för en liten kommun slår ju det här hårt, att relativt få personer som det handlar om, i vår budget, så visst kan jag tycka att när det gäller den här formen av behandlingshemsplaceringar att staten skulle ta ett större gemensamt ansvar för det hela och inte drabba de lokala kommunala budgetarna''. Att enda behandlingsfall kan kosta en miljon tycker Österberg egentligen inte är rimligt, men samtidigt noterar han att de unga det handlar om har ett stort behandlingsbehov.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".