Patienter måste tas på allvar

Patienternas problem tas inte på allvar och sjukvården tar inte vara på patienternas egna idéer. Det säger sjukgymnasten Lena Lovén-Rolén i Skinnskatteberg, apropå de höga ohälsotalen i länet.

Som vi berättat tidigare är ohälsotalen högre i Västmanland än i landet som helhet och allra värst är situationen i Skinnskatteberg.

De höga ohälsotalen i Skinnskatteberg beror inte enbart på att industrin sliter på folk som dessutom röker och dricker alkohol. Sjukvården har också en skuld i detta eftersom man inte alltid tar patienternas problem på fullt allvar, säger sjukgymnast Lena Lovén-Rolén till P4 Västmanland.

Det går inte att skicka hem en patient som klagar på ryggont med en pillerburk och order om en promenad om dagen. Den sjukes arbetsmiljö måste utredas och hela livsstilen analyseras. Det handlar helt enkelt om att sätta in mer resurser på varje patient, menar Lena Lovén-Rolén.

Men även kommunen skulle kunna bidra genom att se till att det finns motionsanläggningar och andra möjligheter till rehabilitering, säger hon.

Skinnskatteberg har de högsta ohälsotalen i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista