För hög strålning i skyddsrum

Ett av Fagerstas största skyddsrum där kommunen har sin räddnings- och ledningscentral i händelse av krig är farlig att vistas i. Inne i berget är nämligen markradonstrålningen över 20 000 Bq.
Berget som ligger vid Kottmossen i tätortens utkant har varig krigsledningscentral för bland annat civilförsvaret sedan 40-talet och är fullt utrustat med kök och sovsal förutom kontorsutrymmena, men nu är all verksamhet stoppad efter avslöjandena om strålningen. Kommunalrådet Stig Henriksson medger att beskedet kom som en chock, men säger att kommunen har sedan ett antal år tillbaka ett principbeslut att flytta ut ur skyddsrummet och in i lokaler på staden, delvis för att Fagersta inte längre har samma höga skyddsklass som tidigare. ''Så vi har väl forcerat det arbetet litet och tar beslut på måndag om att investera 2,2 miljoner kr för att kunna flytta ut berget'', Idén om att upplåta bergrummet som repetitionslokal åt unga musiker faller nu. ''Ja det är ju en väldig skillnad på lysande musiker och självlysande musiker, och vi vill inte ha det sistnämnda. Det ska inte bedrivas någon som helst verksamhet i det berget'', säger Stig Henriksson till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista