Skinnskatteberg hoppar av samarbete

Skinnskattebergs kommun lämnar samarbetet med Fagersta och Norberg i den så kallade Tillväxtgruppen, som riktat in sig på företagsetableringar och turism.

Samarbetet i Tillväxtgruppen har inte fungerat friktionsfritt, och när Fagersta och Norberg krävde att Skinnskatteberg skulle lägga ner sin egen näringslivsenhet bestämde sig kommunen för att hoppa av.

- Det är svårt att vara tre i ett samarbete, säger Måna Mattsson (s), kommunalråd i Skinnskatteberg.

- Vi kan mycket väl tänka oss separata avtal med Fagersta och Norberg, men inte medverka i en juridisk egen verksamhet som lever ett eget liv vid sidan av kommunen.

- Vi får en större frihet och slipper en massa jobb genom att inte gå med, säger Måna Mattsson till P4 Västmanland.

Rudi Lang, som leder Tillväxtgruppen, tycker att det är synd att Skinnskatteberg hoppar av, och anser att man borde kunna samarbeta eftersom det rör sig om så pass små kommuner med relativt sett få människor.

Skinnskatteberg avböjde i fjol att gå med i det gemensamma kommunalteknikförbund som Norberg och Fagersta bildade. Inte heller i turistprojektet Upplevelselinje Bergslagen blev man med.

Nu finns endast det gemensamma kommunalförbundet för gymnasie- och vuxenutbildning kvar där alla tre kommunerna är med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".