Svårt rekrytera brandmän på deltid

De allra flesta av landets räddningstjänster bygger på deltidsanställd personal, men två tredjedelar av dessa kommuner har svårt att rekrytera personal. Det visar en rundringning som Räddningsverket har gjort.

Räddningsverket har nu bildat en grupp tillsammans med bland andra kommunala och fackliga representanter som ska marknadsföra deltidsbrandmannen som en resurs i näringslivet, för det finns en koppling till arbetsmarknaden. En deltidsbrandman måste nämligen vara på väg i ett räddningsfordon fem minuter efter larm.

– Där det finns unga familjer och en arbetsgivare som kan ge båda i hemmet är det inga problem att rekrytera, säger Ulf Johansson som är chef både för heltidsbrandkåren i Fagersta och deltidsbrandkåren i Skinnskatteberg.

Sedan har arbetsgivarens förståelse har betydelse, säger Rolf Johansson som har varit deltidsbrandman i Skinnskatteberg i snart 30 år. 

95 procent av landets kommuner har räddningstjänster som helt eller delvis är baserade på deltidsanställd personal, och två av tre har alltså svårt att få folk. Ett exempel är Västra Mälardalens Räddningstjänstförbund som i Kolsva skulle behöva vara totalt tolv deltidsbrandmän, men som idag bara är åtta där.

En av de vanligaste anledningarna är kopplad till kravet att deltidsbrandmännen när de har jour måste vara på väg i ett utryckningsfordon inom fem minuter sedan larmet gått, och då måste han eller hon bo och arbeta nära utryckningsstationen, säger Lennart Larsson som leder den grupp som nu ska göra deltidsbrandmannayrket med attraktivt:

– Hade det funnits arbetsplatser på samma ställen som människor bor hade problemet varit mindre.

Den nybildade gruppen kan naturligtvis inte skapa arbetstillfällen men saluföra deltidsbrandmannen som resurs, säger Lennart Larsson.

– Inte minst att om det händer någonting på arbetsplatsen så har räddningstjänsten redan en förlängd arm inne på de här arbetsplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista