Nominering till regionförbund väcker ilska

Kommunledningarna i Sala och Heby ser rött. De är upprörda över den modell som man föreslår ska gälla för hur ledmöterna av styrelsen till ett regionföbund nomineras.

Det planerade regionförbundet för Västmanlands elva kommuner ska ta över delar av länsstyrelsens regionala planering, är det tänkt.

Trots att kommunledningarna i de båda centerstyrda kommunerna Sala och Heby påpekat det orimliga i sättet att nominera ledamöter till regionförbundets styrelse har man inte fått något gehör.

Man pekar på att i andra regionförbund i Sverige får kommunerna själva nominera sina ledamöter men här vill man att landstingsvalet ska avgöra. Och där är det  socialdemokraterna och vänsterpartiet som styr.

Det här innebär exempelvis för Heby kommun att den enda ordinarie plats som man skulle få i styrelsen skulle gå till Carina Schön som är oppositionsledare och socialdemokrat. Den borgerliga majoriteten skulle hamna utanför, enligt Rolf Edlund, kommunalråd i Heby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".