Fler kvinnliga deltidsbrandmän efterlyses

Av landets totalt 12 000 deltidsbrandmän är bara 150 kvinnor.
I Västmanland finns bara en enda kvinna som arbetar som deltidsbrandman. Det är Eva Sand, brandförman i Möklinta, och hon tycker att situationen är tråkig.

– Ja, det är synd att inte fler kan få uppleva hur pass bra jobb det är, säger hon till P4 Västmanland.

95 procent av alla kommuner i landet har räddningstjänster som är beroende av brandmän på deltid, alltså brandmän som bor och arbetar så nära en brandstation att de när de har jour kan sitta i ett utryckningsfordon inom fem minuter sedan larmet gått, men två av tre kommuner har svårt att rekrytera den här typen av brandmän och bara 1 procent av landets deltidsbrandmän är kvinnor.

Det finns manliga brandmän som inte klarar av att dra ut en människa ur ett brinnande hus, och yrket är så mycket mer som vid larm i väntan på ambulans, säger Eva Sand:

– Det är mer och mer intressant att få in vissa larm och då har vi sjukvården på vår sida också och kvinnor har då litet lättare att ta folk.

Att få fler kvinnor handlar inte bara jämställdhet men också om att över huvud taget få fler deltidsbrandmän, säger Lennart Larsson som är projektledare på Räddningsverket.

– Att ge avkall på de krav man ställer för att det är en man eller kvinna som söker är ju inte rätt väg att gå, säger han.

– Men jag kan ju säga som så att i det arbete vi gör i den här resursgruppen så har jag hittills varit i kontakt med drygt 80 kommuner i landet. Många av dem har kvinnor anställda och alla är utan undantag mycket positiva till detta och ser inte att det är några som helst problem för de kvinnor man har anställda att lösa även de litet fysiskt tuffare situationerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista