Upptrissad ordväxling mellan Köpings kommun och Länsstyrelsen

Länsstyrelsens och Socialnämnden i Köping ser ut att ha en konflikt på gång. Dispyten gäller ett vårdfall, där Länsstyrelsen tycker att Socialnämnden gjort fel. Nämnden anser att Länsstyrelsen är jävig, och att en annan länsstyrelse borde ta över.

I förra veckan skickade Köpings Socialnämnd ett mycket syrligt brev, där man anklagade Länsstyrelsen för att vara jävig.

Igår svarade Länsstyrelsen att man inte ser någon anledning att bemöta innehållet i skrivelsen.

- Vi har fått figurera på felaktigt sätt i bland annat massmedia, och vi har anklagats för både det ena och det andra, säger Conny Wennermo, ordförande i Köpings Socialnämnd.

Fallet handlar om kvinna som vårdas på ett vårdhem i Sala, men som länge var folkbokförd i Köping.

Länsstyrelsen skrev i ett beslut i somras att Köpings socialnämnd handlagt ärendet på fel sätt. I slutet av augusti skrev då Köpings socialnämnd ett mycket syrligt brev, och menade att Länsstyrelsen är jävig, partisk, lämnar felaktiga uppgifter samt försöker dölja att man går Sala kommuns ärenden.

Slutligen riktar Socialnämnden kritik mot Länsstyrelsen för vad man kallar anmärkningsvärda brister i handläggningen.

- Ett sätt är att låta någon annan Länsstyrelse ta över ärendet, då slipper vi få den här diskussionen om jäv, som vi påpekar här, säger Conny Wennermo till P4 Västmanland.

Länsstyrelsen har nu svarat i ett mycket kort och kärnfullt meddelande, att man inte har någon anledning att kommentera Köpings anklagelser.

- Vi har inte kunnat se att vi har varit jäviga i vår behandling av ärendet, säger länsrådet Håkan Eriksson.

Han skriver också att Socialnämnden bör vända sig till JO och JK, om man anser att det finns brister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista