Ett år efter valet

SD vill rösta "rätt" om vårdnadsbidrag

1:26 min

I Västerås har vårdnadsbidraget blivit en omstridd och segsliten fråga. I höstas fick de rödgröna igenom en avveckling, med hjälp av en Sverigedemokrat som gick emot sina partikamrater. Men de borgerliga hävdar att beslutet inte tagits på rätt sätt och därför ska tas på nytt. I sådant fall kommer Sverigedemokraterna att rösta för att behålla vårdnadsbidraget. För det blev fel sist, säger gruppledaren John Bergström.

– Vi gjorde en liten fadäs där. Det får man väl skylla på litet villervalla i och med att vi är ett nytt och ungt parti. Partiets och min inriktning var självklart att vi ska behålla vårdnadsbidraget. Det var en enskild medlem som röstade efter sitt samvete, säger John Bergström, Sverigedemokraternas gruppledare i Västerås. 

– Vi får se, vi kommer att få upp den här frågan igen som det verkar, i och med att man inte har, som några tolkar det vid sista kommunfullmäktige, tagit något riktigt beslut. 

John Bergström vill nu, liksom den borgerliga alliansen, helst se en ny beslutsvända. De borgerliga menar att beslutet om att avveckla vårdnadsbidraget egentligen bara handlar om att utreda hur en avveckling skulle gå till inte att den ska ske. 

– Ett sådant beslut har inte tagits i fullmäktige. Vi kommer att lyfta upp den här frågan i samband med att den här rapporten kommer upp i fullmäktige och begära att man faktiskt hanterar det i vederbörlig ordning, det vill säga fattar ett beslut, säger Elisabeth Unell, Moderaterna.  

Men en någon omprövning är inte aktuell, beslutet är taget på rätt sätt, enligt socialdemokraternas Ulla Persson. Men om så ändå skulle bli fallet, så lär det inte bli nån majoritet för avveckling, inte med Sverigedemokraternas hjälp i alla fall. 

– Då kommer vi Sverigedemokrater, kan jag lova, att rösta rätt, säger partiets gruppledare John Bergström. 

Då tänker du tala den felande länken tillrätta så att säga?

 – Ja, jag tror att han har kommit till insikt också, hur vi ska bedriva politiken, säger Sverigedemokraternas gruppledare John Bergström.