Kungsörs kommun hotas av böter

Kungsörs kommun har nu kallat in experthjälp för att få ordning på sin jämställdhetsplan. Det är Länsstyrelsens jämställdhetsdirektör Karin Tilly som igår besökte kommunen.

Om den nya jämställdhetsplanen inte är klar innan sista oktober, så väntar böter på 300 000 kronor för Kungsörs kommun. Det beslöt Jämo tidigare i år.

- Jag kände att vi måste arbeta ännu hårdare, för att få fram en bra plan. Vi kommer också att besöka JämO för att försäkra oss om att vi har en bra plan. Det säger centerpartiets oppositionsråd i Kungsör Anne Marie Andersson.

Jämställdhetsdirektören har läst den gamla planen som JämO dömde ut, och hon är diplomatisk när hon får frågan hur dålig den egentligen var.

- Jag vet inte om jag vill använda ordet ”dålig”. Det vi gör nu är att vi utgår från verkligheten här i Kungsör och ser vad vi kan göra om ett år eller tre år, säger Karin Tilly.

Kritiken från JämO i juni var svidande och första reaktionen från flera av Kungsörs toppnamn var oförståelse. ”JämO har inte varit beredd att lyssna”, sade bland annat kommunalrådet.

Men idag verkar det ändå som om kommunens politiker och tjänstemän har insett allvaret i frågan, och idag säger Anne Marie Andersson att visst fanns det brister i den gamla jämställdhetsplanen.

- Den var inte tillräckligt konkret, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista